Natuurgebieden

Calblanque en Las Salinas en San Pedro

Even buiten Cabo de Palos ligt de Cala Reona, een in de zomermaanden druk bezochte baai. Van hieruit kunt u een wandeling maken over een rotspad langs de kloven en kliffen van de Cerro del Atalayón naar het Regionale park van Calblanque.

Calblanque is een van de weinige gebieden langs de waterkant van Murcia waar het oorspronkelijke natuurschoon nog werkelijk bijna onaangetast is. Zelfs in het hoogseizoen kun je je onttrekken aan de drukte. Het natuurpark (dat te voet, op de fiets of te paard kan worden doorkuist), is de habitat van een aantal bijzondere plantensoorten (zwarte jeneverbes, dwergpalm en kornoelje) en van vogels: flamingo’s, reigers en ooievaars (rond de zoutpannen Salinas de Rasan).

El Mojón, het regionale park van Las Salinas en San Pedro del Pinatar
De Costa Cálida begint in het noorden bij El Mojón, een voormalig vissersdorp met een magnifiek mediterraan zandstrand op de grens met de provincie Alicante. El Mojón ligt te midden van uitgestrekte rietvelden.
Op een steenworp afstand ervan ligt het Parque Regional de Las Salinas de San Pedro del Pinatar, het belangrijkste wetland van de regio Murcia, waar elk jaar aan het einde van de zomer grote zwermen roze flamingo’s foerageren op hun weg naar het noorden van het Afrikaanse continent.

De bijna 900 hectare van het park omvatten een beperkt toegankelijke pariculiere zone voor industrieel gebruik. Daar liggen zoutpannen: een complex netwerk van plassen en bassins, waar zich tal van vogelsoorten schuilhouden. Deze zoutpannen werden reeds door de Romeinen geëxploiteerd en ook nu wordt er nog zout gewonnen. Het openbare gedeelte bestaat uit dennenbossen, duinen en zandstranden zoals het Playa de la Llana. Die kunnen te voet of op de fiets worden verkend. Zeer de moeite waard is een bezoek aan van oorsprong Moorse encañizadas, rieten vlechtwerken voor de visvangst, die traditioneel in dit gebied worden gebruikt. U vindt ze bij de Puntas de Algas (‘algenpunten’): een van de drie verbindingen tussen de Mar Menor en de Middellandse Zee.

Bekijk ook de kaart van de omgeving.